Email: info@re-max.cz | tel: +420 281 861 223

Značka RE/MAX mění české reality už deset let!

Home » O nás » Tiskové zprávy » Značka RE/MAX mění české reality už deset let!

Je tomu již deset let, kdy do České republiky vstoupila značka RE/MAX. Světově největší realitní síť způsobila na tuzemskému trhu pozdvižení. Její systém byl postupně kopírován dalšími realitními kancelářemi a stal se tak standardem na tuzemském realitním trhu.

V době, kdy světoznámá značka RE/MAX vstupovala na český trh, připomínaly realitní obchody v tuzemsku džungli. Nulový servis, podvody a celá řada pochybných subjektů, které se na tomto chaosu přiživovaly. Od té doby se však trh výrazně změnil. Zlepšila se kvalita poskytovaného servisu, který se zprofesionalizoval. Profese realitního makléře se pravidelně objevuje v médiích a postupně se jí dostává důvěryhodnosti. Významná řada těchto změn by se neuskutečnila bez přítomnosti a zasazení RE/MAXu, který nastavil zcela nové podmínky pro práci realitních makléřů a pravidelně přináší na tuzemský trh široké spektrum inovací. Konkurenci nakonec nezbylo, než tento systém následovat a kopírovat nebo trh úplně opustit.

Deset let kontinuálního růstu

O správném směřování RE/MAXu svědčí zejména čísla. Růst obratu i tržního podílu vykazuje RE/MAX kontinuálně po celých 10 let. Během takzvané realitní krize, kdy došlo k prokazatelnému propadu realitního trhu, se trží podíl RE/MAX zdvojnásobil. Přitom řada realitních kanceláří musela trh opustit. „Když jsme začínali, tak bylo v realitách kolem dvaceti velkých firem. Dnes tu zůstali maximálně tři velcí hráči. Všichni ostatní jsou daleko za námi,“ shrnuje David Krajný, prezident RE/MAX.

Na straně klientů

Také na straně zákazníků došlo ke změnám. Ještě před pár lety se většina prodejů obešla bez zprostředkovatele. Dnes počet přímých prodejů klesl výrazně pod polovinu. „Realitní společnosti jsou profesionální a poskytují lepší servis. Lidé si díky vyšší míře informovanosti také více uvědomují rizika spojené s nákupem či prodejem nemovitosti. Klienti jsou dnes vzdělanější, vědí, co od realitních společností mohou žádat, znají své nároky, mnohem více využívají služby,“ dodává David Krajný. S rostoucí kvalitou služeb souvisí také přechod sítě na exkluzivní smlouvy. Prvotní nedůvěru střídá postupné kopírování ze strany konkurence. Ukazuje se totiž, že exkluzivní smlouva zlepšuje dodávanou kvalitu klientům a přináší větší jistotu dobře odvedené práce realitního makléře. „Není totiž nic horšího, než když jednu nemovitost nabízí sedm makléřů, často s odlišnými cenami a různými informacemi. Potenciální zájemce tak hned v úvodu vycítí, že je něco špatně.. Makléře navíc v takové situaci podléhají konkurenčními boji a používají praktiky hraničící s etikou,“ vysvětluje David Krajný.

Poslední velká změna: vstup do ARK

Počet obchodů realizovaných prostřednictvím realitních kanceláří v posledních letech roste. A je k tomu náležitý důvod. Podle průzkumu agentury MindBridge je totiž průměrná cena obchodů realizovaných bez účasti realitních expertů o třetinu nižší než když se o prodej nemovitosti stará profesionální makléř. Doba prodeje se navíc s realitním makléřem výrazně zkracuje. Nejen pro RE/MAX je pak cílem tento podíl ve prospěch profesionálních realitních kanceláří nadále zvyšovat. Z toho důvodu se RE/MAX rozhodl stát členem Asociace realitních kanceláří ČR. Společným záměrem je další kultivace realitního trhu, spolupráce na školení makléřů, zavedení jednotné úpravy certifikace nebo úprava systému MLS ARK ČR (MLS je neveřejná databáze nemovitostí k prodeji či pronájmu sdílená pouze mezi členy systému).

Český realitní trh v nejbližší budoucnosti čeká příprava nové legislativy. Náš vstup do ARK je jasným signálem, že se chceme nadále významně podílet na jeho kultivaci a zasadit se o to, aby se z realitního makléře stala profesionální a vážená profese,“ uzavírá David Krajný.

O společnosti RE/MAX:

Společnost RE/MAX působí na českém trhu od roku 2005. Disponuje 109 otevřenými kancelářemi s téměř 1 200 makléři, v nabídce má v průměru 12 000 unikátních nemovitostí. Na slovenském trhu disponuje realitní síť 45 otevřenými kancelářemi ve kterých pracuje 280 realitních makléřů. Od roku 2015 je RE/MAX členem ARK ČR.
Společnost RE/MAX byla založena roku 1973 v americkém Denveru a dnes je leaderem na světovém trhu s nemovitostmi. Pracuje formou franšízingu. Společnost RE/MAX má 6299 kanceláří, právně a finančně nezávislých subjektů situovaných v 90 zemích světa. RE/MAX je zkratkou pro Real Estate Maximum a vyjadřuje tak hlavní moto společnosti – maximální služby pro majitele realitních kanceláří, realitní makléře a zákazníky.